Ilir Meta a susținut că miliardarul s-ar afla în spatele unei „conspirații” de preluare a controlului asupra statului, prin implicarea în alegerile locale din weekend.
Președintele albanez l-a acuzat pe miliardar că este responsabil pentru o mașinațiune politică, după ce, duminică, principalele partide de Opoziție au refuzat să ia parte la alegerile locale.
Fostul partid al lui Meta, Mișcarea Socialistă pentru Integrare, a refuzat, de asemenea, să participe la vot, potrivit publicației regionale Balkan Insight, citată de Daily Mail.
Opoziția a amenințat că va „influența” exit poll-ul de duminică, dar nu a reușit asta și Meta a declarat că „albanezii nu au căzut pradă provocărilor”.
Președintele albanez a încercat să suspende alegerile, motivând că ar fi nedemocratice fără participarea Opoziției albaneze, care a boicotat votul.
Meta a considerat că alegerile municipale au fost o „farsă” și a cerut noi alegeri, pentru a rezolva criza politică.
Opoziția a susținut că prezența redusă la vot, de 21,6%, a demonstrat că alegerile de duminică au fost neconstituționale și ilegale.
Fără să ofere vreo dovadă, Meta a spus că se confruntă „cu o conspirație menită să acapareze statul”, susținând totodată că premierul ungar Viktor Orban „l-a avertizat în legătură cu Soros în anul 2000″.
Premierul Edi Rama, din cadrul Partidului Socialist de la putere, a cerut organizarea de alegeri pentru primării și consiliile locale și partidul său ar putea obține cele mai multe voturi, la o diferență majoră.
În timpul unei conferințe de presă, Meta a declarat: „Am ceva de spus despre onorabilul miliardar George Soros. Nu am reușit să-l ascult cu atenție pe Viktor Orban în ianuarie 2000, când îl stimam pe George Soros, deoarece ne-a ajutat cât am fost în Opoziție și Orban mi-a zis: „Ai grijă că nu este atât de democrat și deseori complotează împotriva democrației”.
Liderul albanez a criticat comunitatea internațională, inclusiv SUA și UE, cerând ca diplomații „să nu devină ridicoli și să nu se joace cu constituția noastră”.
Rezultatele preliminare ale alegerilor nu au fost încă prezentate. Meta a fost ales președinte în 2017, cu susținerea Partidului Socialist al lui Rama.
Parlamentul albanez, condus de Rama, a cerut însă anchetarea lui Meta și a încercat să-l înlăture din funcția de președinte.
Soros este o țintă obișnuită a teoriile conspiraționiste de dreapta, după ce a donat milioane de dolari pentru campania prezidențială a lui Hillary Clinton din 2016.
Guvernul naționalist din Ungaria a adoptat anul trecut așa-numita lege „Stop Soros”, prin care le interzice ONG-urilor, precum Fundațiile Open Society ale lui Soros, să aducă în țară cetățeni străini, care vor să se stabilească acolo.